mezinárodní kuchyně

AFRICKÁ KUCHYNĚ

BENIN

Beninská špenátová omáčka

nakrájené listy lilku nebo špenátu, 2 velké cibule, česnek, maggi nebo masox, olej (nejlépe palmový), hovězí, 2 krabi, pepř, mletá paprika, mleté pistácie, čerstvé rajče

                Na pánev či do kastrolu dejte trochu oleje a předem nasolené a okořeněné maso. Přidejte 2 cibule nakrájené na plátky, rajče a 2 kostky masoxu. 5 minut smažte. Přidejte vodu, ale jen množství nezbytné pro vaření masa a krabů. Až bude maso uvařené, nenechte vypařit všechnu vodu. Přidejte mleté pistácie a mletou papriku. Povařte na mírném ohni, přidejte povařené listy lilku nebo špenátu a zbytek oleje (dle vlastního uvážení). Vše ještě chvíli smažte a je to!

 

AMERICKÁ KUCHYNĚ

ARGENTINA

     V Andách na severu můžete vypozorovat vlivy z Bolívie a Peru a to především v tom, že pokrmy jsou silně kořeněné. Místní speciality jsou tu recepty s pstruhem. Tradiční argentinské jídlo obsahuje maso – carne. V rychlém občerstvení třeba na nádraží nebo v Comedorui naleznete často steaky, upravená vejce, grilované steaky milanesa, saláty a hranolky. Italské vlivy v argentinské kuchyni můžeme vysledovat v jídle, jako jsou těstoviny, ravioly a lasagne. Od 80. let se v této dobytkářské velmoci rozšířilo vegetariánství. Kavárny servírují sendviče se steaky – Lomito, párky – panchos a hamburgery. Kavárny jsou místem pro setkání jak obchodní tak osobní. V restauracích se v menu objevuje velká nabídku pokrmů. Pokud si objednáte argentinskou snídani, dostanete kávu nebo čaj, toast, máslo – manteca, marmeládu . V kavárně medialunas – croassaint. K svačině se obyčejně podávají natvrdo uvařená vajíčka, olivy, hovězí nebo kuřecí maso, šunka, sýry, a zelenina. K obědu a k večeři si můžete objednat mnoho druhů lahodných pokrmů. Argentinci uznávají lehkou snídani a větší oběd nebo večeři. Večeře se nepodává dříve než v 21.00 večer. Oblíbený zvyk před večeří je sobremese, posezení u stolu a diskutování o událostech dnech a problémech. Asado nebo Parrillada patří do hlavní menu. Je to grilované maso s omáčkou chimichuri. Podává se salátem nebo hranolky.

Argentinský salát

z usekaných okurek, póru, cibule, rajčat, paprik, kukuřice a bylinek.

    Zalít chimichuri omáčkou

Chimichuri omáčka

příjemná hustá bylinková omáčka, která je v Argentině tak oblíbená jako v Americe, nebo u nás kečup. Chimichurri je směs olivového oleje, vinného octa či citron. šťávy a jemně nasekané petrželky, oregana, pórek, cibulky a česneku. Směs je pak okořeněná solí, cayenským a černým pepřem.

Je používána ke grilovaným masům a k přípravě dalších rozličných pikantních jídel. Obsah ingrediencí ji dovoluje použít k dochucení všech typů polévek, na minutky, vaječné pokrmy, na pečeně (zvl. skopové), na tvarohové a sýrové pokrmy, na saláty z čerstvé zeleniny, dokonce i k ochucení bramborové kaše, rýže, pohanky, fazolí.

 

ARABSKÁ KUCHYNĚ

Baba ghanuž

1kg lilků, 3 stroužky česneku, 1 sklenice omáčky tahíne, šťáva ze dvou citrónů, 2 lžíce jogurtu, 1 svazeček petržele

     Lilky rozložíme na plech a pečeme na sucho v troubě, dokud se slupka téměř nespálí. Můžeme péct stejně i na přímém ohni nebo na elektrické plotýnce. Během pečení lilky musíme otáčet. Slupku oloupeme a oddělíme stonek. Dužina rozmačkáme /nemixujeme/, přidáme rozetřený česnek, sůl, omáčku tahíne a citrónovou šťávu. Nakonec přimícháme jogurt. Pyré rozetřeme na mísu a ozdobíme, petrželovou natí a polijeme olivovým olejem. 5. Podáváme jako samostatnou pomazánku, přílohu k pečenému masu.

Falafel

je starobylý čistě vegetariánský pokrm, kde hlavní ingrediencí je (uvařená) cizrna. Pokrm je bohatý na proteiny a vitamíny.

    Cizrnu namočíme, a rozmělníme s přídavkem exotických koření a bylinek (římský kmín, koriandr, cayenský pepř, česnek), špetky prášku do pečiva. Přidáme kukuřičný olej a máslo z burských oříšků. Rozmixujeme, utvoříme kroketky a smažíme. Podáváme je jako součást náplně teplého arabského chleba "pita", spolu s jogurtem a zeleninou (plátky lilku, rajčat aj.). Zeleninu kombinujeme v závislosti na její dostupnosti v daném ročním období. Původem je ze zemí Blízkého východu, ale rozšířil se po všech kontinentech.

 

ASIJSKÁ KUCHYNĚ

 

AFGHÁNISTÁN

Kuře afghánské

l kuře, l velká cibule, kari, chilli práškové, l lžička pálivé papriky, olej, 5 kostek cukru, rýže

                Obvyklým způsobem jako na polévku uvaříme kuře. Po vychladnutí zbavíme kůže a maso nakrájíme na malé kousky. Uvaříme rýži - dle počtu hladových. Na lžíci oleje uděláme karamel z cukru. Hodně tmavý zalijeme vývarem, rozpustíme a chvilku povaříme. Na oleji osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme vrchovatou lžíci kari a lžičku chilli, zapražíme, po chvilce přidáme lžičku pálivé papriky a zalijeme částí naředěného karamelu. Spaříme rozinky a nasekané mandle. Nastrouháme čerstvou mrkev. Do vymazaného pekáče vrstvíme- rýži - tu posolit a posypat rozinkami nakrájené maso rýže… končíme vrstvou rýže, tu posypeme rozinkami, mandlemi a mrkví a zalijeme zbytkem vývaru. Dáme dusit do trouby na cca 15-20 minut.

 

EVROPSKÁ KUCHYNĚ

 

ANGLIE

Anglická mátová omáčka

5 lžic nasekaných lístků čerstvé máty, 50 ml octa, 100 g práškového cukru 

    Lístky máty peprné propláchneme dobře vodou a usušíme v utěrce. Převaříme ocet s cukrem a do horké tekutiny vsypeme nadrobno nasekané lístky máty. Přidáme trochu vody, osolíme, ale již nevaříme, naopak necháme vychladnout.

Poznámka: Mátová omáčka - je pýchou anglické kuchyně a je podávaná především ke skopovému masu.

 

Ovesná kaše

1/2 šálku ovesných vloček, 1 šálek nízkotučného mléka, 2 lžíce rozinek, 1 šálek vody, špetka skořice, med na oslazení, špetka soli, 150 g vypeckovaných sušených švestek, 2 jablka, 100 g smetany, 75 g sekaných oříšků

Do horkého, nepatrně přisoleného mléka nebo vody zavaříme ovesné vločky, vaříme je za stáleho míchání 50 - 60 vteřin, sejmeme z plotýnky, přiklopíme pokličkou a necháme stát 5 minut. Takto připravenou kaši zamícháme a podáváme, podle chuti přidáme ovoce nebo jiné přísady. Dávku mléka můžeme měnit podle požadované hustoty kaše.

 

 

 


CO BY ŘEKLI, KDYBY MOHLI

WALTER SACHER

04.01.2009 08:20
SEKERA: „Někdy mívám silný pocit viny  za rozpolcenost některých lidí."   HRANICE: „To jsem zase jednou pohořela."   SKŘIPEC: „Taky bych se rád jednou pořádně natáhl."   PALEČNICE: „To sem musíte stále strkat svý špinavý prsty?"   ŠPANĚLSKÁ BOTA: „No, není to...

—————


Zeptali jsme se před kinem Falus

Který film připomíná váš sexuální život?

04.01.2009 08:32
  PLNÁ NÁDRŽ                                          René Turek, věčně nadržený   U KONCE...

—————


DĚLENÍ MUŽSKÝCH POHLAVNÍCH ORGÁNŮ

MUŽSKÉ POHLAVNÍ ORGÁNY DĚLÍME NA:

04.01.2009 09:09
  ELEKTROSTATICKÉ    -        jejich hlavní náplní je...

—————


 

 

 

 

 

 

 


Dětská slovíčka

Dětská slovíčka

04.01.2009 11:22
                                                                                 &#

—————